Recordaantal asbestslachtoffers wil geld zien - Asbest Totaal Herstel
839
post-template-default,single,single-post,postid-839,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Recordaantal asbestslachtoffers wil geld zien

Recordaantal asbestslachtoffers wil geld zien

Een recordaantal van 753 asbestslachtoffers heeft vorig jaar een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Dat zijn er zo’n vijftig meer dan het jaar daarvoor, blijkt uit donderdag verschenen cijfers van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS)

De toename komt doordat ook asbestslachtoffers met de ziekte asbestose (stoflongen) sinds enkele jaren een beroep kunnen doen op het instituut.

Vorig jaar ontvingen 544 slachtoffers een tegemoetkoming van 19.000 euro per persoon, terwijl 181 mensen een volledige schadevergoeding kregen ( 60.000 euro per slachtoffer).

Het IAS geeft advies aan de Sociale Verzekeringsbank om een tegemoetkoming te verlenen aan de slachtoffers. Ook bemiddelt het instituut met de (ex)werkgever of diens verzekeraar over een schadevergoeding.

Jaarlijks krijgen zo’n 550 mensen de diagnose mesothelioom, ofwel asbestkanker. Vroeger werd asbest verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en schoorsteenpijpen.

Ook zat het in vinylvloerbedekking, remblokken, huishoudelijke apparaten en werden er wegen mee verhard. Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden in Nederland.

Een asbestbesmetting komt doorgaans pas na (tientallen) jaren aan het licht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.