Asbesthysterie? Een Vezeltje kan al een tumor veroorzaken - Asbest Totaal Herstel
837
post-template-default,single,single-post,postid-837,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Asbesthysterie? Een Vezeltje kan al een tumor veroorzaken

Asbesthysterie? Een Vezeltje kan al een tumor veroorzaken

De hysteriebezweerders die onlangs in de volkskrant betoogden dat het wel meevalt met de risico’s van asbest hebben geen benul van de werkelijke gevaren.

Het was schrikken voor ons toen de Volkskrant vorige week op de voorpagina kopte met ’Schotschrift tegen ’asbesthysterie’ en daaraan met een citaat prominent toevoegde: Zelfs als je het zou inademen, is het risico relatief klein’. Hoogleraar ’besturen van veiligheid’ Ira Helsoot die deze uitspraak deed, betoogt in een pamflet dat alleen mensen die jarenlang dag in dag uit met asbest hebben gewerkt ziek kunnen worden en dat een paar licht verhoogde concentraties, bijvoorbeeld door een brand, amper risico’s met zich meebrengen.

De realiteit is volstrekt anders: een ingeademd asbestvezeltje kan zich hechten aan het long- of buikvlies en kan op termijn een tumor, genaamd mesothelioom, vormen. Mesothelioompatienten hebben na diagnose een levensverwachting van gemiddeld een tot twee jaar.

Jaarlijks overlijden alleen in Nederland zo,n negenhonderd tot zestienhonderd mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Zeker, dit betreft vooral mensen die in een inmiddels wat verder verleden met asbest in aanraking zijn gekomen. Maar, zoals op 8 juni in het tv-programma Zembla opnieuw is aangetoond, werken nog altijd veel mensen in omstandigheden waar asbest aanwezig is. Broodbakkers bij Bakkersland en andere niet nader genoemde firma’s hebben nog altijd te maken met ovens waarin asbestkoord en/of asbestplaten aanwezig zijn. Door de hitte gaat de asbest op enig moment eroderen, met de mogelijkheid tot kwalijke gevolgen voor werknemers en consumenten.

 

Geen benul

’Besturen van veiligheid’: twee begrippen die moeilijk te verenigen zijn. Zo toont Zembla aan dat werkgevers als Bakkersland het zelfs op een akkordje gooien met vakbonden om te pretenderen dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. Op die manier proberen zij de gemoederen in toom te houden en vooral de sector niet te schaden. Commercieel belang en werkgelegenheid wegen zwaarder dan de gezondheid van werknemers en consumenten.

’Profesor’Helsloot schrijft zijn pamflet samen met de burgemeester van Alkmaar, di zo flink’is geweest om bij een brand met forse asbestverspreiding, bewoners zelf te laten kiezen om weer naar hun met asbest besmette woningen terug te keren, en twee ’toppers’van woningcorporaties, die een enorm belang hebben om de kosten van de verplichte sanering van asbestdaken voor 2024 te drukken. Deze hysteriebezweerders hebben geen benul van de werkelijke risico’s en weten zich eveneens geen raad met ’besturen en veiligheid’.

Hulde aan staatssecretaris Sharon Dijksma, die inziet dat de talloze asbestdaken die al tientallen jaren in gebruik zijn- door de invloed van weer en wind asbestdeeltjes gaan loslaten. Dijksma weet besturen en veiligheid wel te verbinden en houdt vast aan het besluit om de aan weer en wind blootgestelde asbestdaken definitief uit ons milieu te verwijderen.

Als patientenvereniging voor mensen met asbestziekten maken we ons alleen wel zorgen over de erg beperkte subsidieregeling van de overheid. Als gevolg van de hoge kosten voor sanering van asbestdaken zouden huiseigenaren op onvoorzichte wijze de klus zelf ter hand kunnen gaan nemen met alle gevolgen van dien. Asbest krijgt weer flink aandacht en dat is terecht. Wel is het belangrijk om de materie in alle opzichten met zorg te benaderen. Koppen over ásbesthysterie’dragen voor burgers niet bij aan een goed besef van de risico’s van asbest.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.