Denkt u te maken te hebben met asbest in uw woning, schuur of kantoorpand? Zeker wanneer het gebouw al wat ouder is, is het goed mogelijk dat er nog asbest in zit. Er kan bijvoorbeeld asbest zitten in het dakbeschot, golfplaten, schoorstenen, plafondplaten, tegels, zeil, leidingwerken en meer. In de meeste gevallen gaat het om hechtgebonden asbest. U bent niet verplicht om dit direct te laten verwijderen. Met niet hechtgebonden asbest is dat een ander verhaal. Want heeft u te maken met losse asbest, dan moet u dit zo snel mogelijk laten saneren door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Ademt u deze losse asbestvezels in, dan kan dit ernstige schade aan uw gezondheid toebrengen. Dus wilt u asbest laten verwijderen in Eindhoven? Neem dan contact op met het team van Asbest Totaal Herstel.
Het herkennen van asbest is vrijwel onmogelijk. Asbest is een verzamelnaam voor enkele natuur gevormde mineralen die bestaan uit minuscule asbestvezels. Deze vezels zijn zo verschrikkelijk klein, dat ze met het blote oog niet zijn waar te nemen. Wilt u met zekerheid kunnen zeggen dat u te maken heeft met asbest, dan kunt u het beste een asbestinventarisatie onderzoek laten uitvoeren door een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is. Hoewel asbest zelf niet is te herkennen, zijn er wel enkele aandachtspunten die de aanwezigheid van asbest kunnen verraden.
De materialen kunnen al veel zeggen over of er al dan niet asbest in verwerkt zit. Ook de leeftijd van het materiaal zegt iets over de aanwezigheid van asbest. Producten met losgebonden asbest mogen sinds 1983 niet meer verkocht worden. Vanaf 1993 is hechtgebonden asbest verboden. Doordat asbest isoleert, brandwerend en vrij goedkoop was, is veel toegepast in plafonds, daken, als isolatie om verwarmingsbuizen, maar ook in kachelplaten bij cv-installaties.
Wanneer u niet zeker bent over de aanwezigheid van asbest of wanneer u gaat verbouwen, slopen of renoveren, moet u een asbestonderzoek uit laten voeren. Voordat u een vergunning krijgt voor renovatie, sloop of de verbouwing, moet u een asbestinventarisatierapport kunnen overhandigen.Gedurende de inventarisatie wordt er gecontroleerd of er tijdens de bouw gebruik is gemaakt van asbesthoudende materialen. Het asbest onderzoek kan bestaan uit type A en type 0. Bij beiden vindt er enkel licht destructief onderzoek plaats. Dit kan worden uitgevoerd met handgereedschappen zoals een beitel en een schroevendraaier.
Bij een vermoeden van niet-direct waarneembaar asbest of wanneer de eerste inventarisatie niet voldoende duidelijkheid geeft, kan er een aanvullend type B onderzoek worden gedaan. Er wordt dan destructief onderzoek uitgevoerd om eventuele gevaren in kaart te brengen.
U bent in principe niet verplicht om asbest te laten verwijderden. U bent als woningeigenaar of eigenaar van een bedrijfspand immers zelf verantwoordelijk voor het al dan niet laten saneren van asbest. Het is echter wel mogelijk dat de gemeente u verplicht om maatregelen te nemen als er sprake is van losse asbest of asbest in zeer slechte staat. Dan moet u wel het asbest afschermen of laten weghalen door een professional.
Bij het verwijderen van asbest in of om uw woning/kantoor, heeft u toestemming nodig van de gemeente. Dit wordt ook wel een asbestmelding genoemd. De voorschriften omtrent asbestsanering zijn erg streng en de boetes voor het niet naleven hiervan liggen erg hoog. U kunt daarom het beste een erkend asbestbedrijf inschakelen voor het verwijderen van asbest.
Wij raden eigenlijk altijd aan om asbest te laten verwijderen door een professional. In de meeste gevallen is het zelfs verboden om als particulier zelf asbest te verwijderen. Toch bestaan er enkele uitzonderingen op de regel. Zo mag u alleen zelf asbest weghalen wanneer:
Bij het aantreffen van asbest in uw kantoorgebouw, is het logisch dat u dit zo snel mogelijk weg wilt hebben. Huurt u het gebouw, dan kunt u bij de verhuurder het aangetroffen asbest vermelden. Hij of zij is namelijk verantwoordelijk voor de kosten van het saneren ervan. Bent u zelf eigenaar, dan moet u dit zelf betalen.
Er zijn aantrekkelijke regelingen omtrent asbestverwijdering waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Met de MIA (Milieu Investeringsaftrek) profiteert u van een aftrekt die kan oplopen tot 36% van de totale investering. Met de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kunt u tot 75% van de kosten afschrijven op een moment dat uzelf uitkomt. RVO biedt u aanvullende informatie over deze regelingen.
Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!
Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
+ Projecten
Jaar ervaring
Actief sinds
Dagen 24/7