In tegenstelling tot wat velen denken, is asbest niet één specifiek soort materiaal. Asbest is een verzamelnaam voor diverse soorten mineralen die uit fijne, microscopisch kleine vezels bestaan. Deze mineralen zijn grofweg in te delen twee varianten qua structuur: hechtgebonden en niet hechtgebonden asbest. Heeft u te maken met niet hechtgebonden asbest, dan is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk door een erkend asbestsaneringsbedrijf laat verwijderen. Asbest kan namelijk flink wat schade toebrengen aan uw gezondheid. Maar waar kunt u niet hechtgebonden asbest aan herkennen? U leest hier alle informatie die u nodig heeft. Heeft u te maken met niet hechtgebonden asbest, neem dan contact op met het team van Asbest Totaal Herstel.
Bij losse asbest, losgebonden of niet hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels niet verwerkt in ander materiaal. Dat maakt niet hechtgebonden asbest erg gevaarlijk, omdat de asbestvezels eenvoudig en snel vrij kunnen komen. Doordat dit type asbest voorheen vaak werd gebruikt op onzichtbare plaatsen en in producten of materialen die niet direct gelinkt worden aan asbest, is niet hecht gebonden asbest extra gevaarlijk.
In veel gevallen is niet hechtgebonden asbest geweven en geperst. Het is dan ook veelal terug te vinden bij toepassingen die geïsoleerd moesten worden zoals water- en afvoerleidingen, elektriciteitskabels en snoeren, kaceluitlaten, vinyl vloerbedekking, asbestkoord, asbestkarton, spuitasbest, etc.
Het antwoord is, ja, niet hechtgebonden asbest is ontzettend gevaarlijk voor uw gezondheid. Net zoals alle andere asbestproducten of materialen. Het bijkomend nadeel van losse asbest is dat de asbestvezels bij het minste of geringste al in de lucht vrijkomen. Zeker wanneer het gaat om toepassingen waar de asbestvezels gevlecht zijn is er honderd procent zekerheid van rondzwevende asbestvezels bij bewerking van het materiaal.
Vanwege de gevaren is het belangrijk dat u weet hoe u niet hechtgebonden asbest kunt herkennen. Gelukkig is het eenvoudig te herkennen. Zo werd niet hechtgebonden asbest veelal gebruikt in isolatiemateriaal. Om isolatiemateriaal eenvoudig aan te kunnen brengen, werd er voorheen asbest ingespoten. Hierdoor konden muren en vloeren geïsoleerd worden zonder dat het al te veel tijd koste. Heeft u te maken met gespoten isolatiemateriaal, dan kun u er dus vanuit gaan dat het niet hechtgebonden asbest betreft.
Over het antwoord kunnen we heel duidelijk zijn: nee, u mag absoluut niet zelf losgebonden asbest verwijderen. Ook al draagt u beschermende kleren en volgt u alle voorgeschreven maatregelen op omtrent het verwijderen van asbest, dan nog is gevaar op blootstelling te groot. Het beste is zelfs als u niet eens in de buurt komt van het asbesthoudende materiaal. Daarom kunt u het beste een erkende asbestverwijderaar inschakelen die met het juiste materiaal het niet hechtgebonden asbest te verwijderen.
Zorg dat u het asbest zo snel mogelijk door een professional laat verwijderen. Blijft de asbest te lang zitten, dan kunnen de asbestvezels door luchtverplaatsing loskomen, ook al wordt het asbestproduct niet aangeraakt of gebruikt. Zo kunt u het ongemerkt inademen en dit kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de gezondheid.
Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!
Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
+ Projecten
Jaar ervaring
Actief sinds
Dagen 24/7