Asbest herkennen - Asbest Totaal Herstel
1000
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1000,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Asbest herkennen

Het herkennen van asbest

Asbest is een natuurlijk gesteente bestaande uit kleine asbestvezels die met het blote oog niet zijn waar te nemen. Dit klinkt misschien onschuldig, maar het tegendeel is waar. Hoewel asbestvezels microscopisch klein zijn, kunnen ze een groot risico vormen voor uw gezondheid. Wordt u langere tijd blootgesteld aan asbestvezels, dan kan dit zelfs levensbedreigend zijn. Het is daarom ook van groot belang om asbest tijdig te herkennen. Op deze manier kan het asbest worden verwijderd voordat het ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Op deze pagina leest u alle informatie die u nodig heeft om asbest op tijd te herkennen. Neemt u liever het zekere voor het onzekere, dan kunt u natuurlijk ook Asbest Totaal Herstel inschakelen voor het uitvoeren van een asbestinventarisatie en vervolgens voor de sanering ervan.

Asbest herkennen is asbest begrijpen

Voordat u asbest kunt herkennen, is het goed om te weten wat asbest precies is. Asbest zelf is een gesteente, bestaande uit zes diverse mineralen. Deze mineralen bevatten taaie, onbrandbare asbestvezels. Wegens deze eigenschappen werd asbest in het verleden regelmatig verwerkt in verschillende bouwmaterialen.

 

Asbest kent meerdere soorten, waaronder spiraalvormig zoals chrysotiel (wit asbest), maar ook recht asbest als amosiet (bruin asbest), tremoliet (grijs asbest), anthophylliet (groen asbest) en crocidoliet (blauw asbest). Vooral wit, bruin en blauw asbest werd gebruikt in de bouw.

als particulier zelf asbest verwijderen

Het herkennen van hechtgebonden asbest

Hoewel asbestvezels bij inademen nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid, is niet alle asbest altijd even gevaarlijk. Zolang de asbestvezels niet vrij kunnen komen, is asbest redelijk onschuldig. Bij hechtgebonden asbest, ook wel vaste asbest genoemd, is de kans dat asbestvezels loskomen zeer klein. Dit komt doordat de vezels vast zitten in hard materiaal en dat maakt deze vorm van asbest relatief ongevaarlijk. De meest gekende toepassing van vaste asbest zijn golfplaten of dakpannen. Hieronder vindt u nog enkele voorbeelden van toepassingen in uw huis waar hechtgebonden asbest gebruikt kan zijn:

 

 • rioolbuizen;
 • waterleidingen;
 • vensterbanken;
 • dakleien;
 • schouwen;
 • valse plafonds.

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest

Bij losse, losgebonden of niet-hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels, in tegenstelling tot hechtgebonden asbest, niet vastgemaakt aan een ander materiaal of product. Bovendien is deze vorm van asbest een stuk zachter en brokkelt het snel af. Waar er bij bijvoorbeeld asbestcement geen vrije asbestvezels zijn, is dit wel het geval bij losse asbest. Dit kan een gevaar vormen voor uw gezondheid. In de meeste gevallen is niet-hechtgebonden asbest geweven of geperst en is het terug te vinden bij toepassingen die geïsoleerd dienden te worden zoals:

 

 • afvoerleidingen;
 • elektriciteitskabels en snoeren;
 • kacheluitlaten;
 • vinyl vloerbedekking;
 • deurtjes van stookketels of cv-ketels;
 • asbestkarton;
 • spuitasbest.

Hoe herken ik asbest?

Gezien asbestvezels met het blote oog niet zijn waar te nemen, kunt u de vezels alleen herkennen met behulp van een microscoop. Logischerwijs hebben de meeste mensen hier geen beschikking over. Gelukkig kunt u wél de materialen herkennen waarin het asbest mogelijk verwerkt kan zitten. Daarnaast zijn er ook andere dingen waar u op kunt letten bij het herkennen van asbest.

 

Het gebruik van asbest is sinds 1993 verbonden. Toch kan asbest zich nog steeds bevinden is producten, materialen en gebouwen van voor die tijd. Zo zijn er nog heel wat woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993 en asbest bevatten. De eerste stap voor het herkennen van asbest is dus kijken naar de jaartalen van producten of materialen in uw woning.

 

Dat het herkennen van deze gevaarlijke stof moeilijk is moge duidelijk zijn. Toch zijn er een aantal algemene kenmerken die alle asbesthoudende materialen met elkaar gemeen hebben:

 

 • Asbest staat bekend om zijn isolerend vermogen. Dit is zowel met betrekking tot geluid als warmte en elektriciteit.
 • Naast isolerend, is asbest ook brandwerend. Het kan dus tegen zeer hoge temperaturen en temperatuurschommelingen.
 • Bovendien is asbest duurzaam en heeft het een hoge slijtvastheid.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

Treft u de nodige voorzorgsmaatregelen en heeft u enige kennis van zaken, dan mag u in principe als particulier zijnde zelf hechtgebonden asbest verwijderen. Bij de meeste afvalbrengstations zijn er speciale voorzieningen voor asbestproducten en -materialen. Toch is het aan te raden om beroep te doen op een erkend asbestsaneringsberdrijf. Het team van Asbest Totaal Herstel weet precies hoe ze met de gevaren van asbest om moeten gaan en hoe het asbest zo vakkundig en bovenal veilig mogelijk verwijderd moet worden.

Asbest inventarisatie en advisering

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!

Asbest Totaal Herstel

Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.

Meer weten over:

Inventarisatie

Bij sloop of renovatie is het vanuit wet- en regelgeving verplicht voorafgaand een asbestinventarisatie…

Verwijdering

Als de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn kan er begonnen met de asbest verwijderingen…

Direct bellen

Meer informatie of een offerte aanvragen.

Stuur ons een bericht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

1000

+ Projecten

12

Jaar ervaring

1997

Actief sinds

365

Dagen 24/7