Hechtgebonden asbest - Asbest Totaal Herstel
1107
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1107,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Hechtgebonden asbest

Het type hechtgebonden asbest

Dat asbest nare gevolgen kan hebben voor uw gezondheid is duidelijk. Heeft u asbest geconstateerd, dan raden wij ook altijd aan om dit te laten verwijderen door professionals. Sterker nog, het als particulier zelf verwijderen van asbest is in de meeste gevallen verboden. Toch bestaat er een asbestsoort die u zelf mag verwijderen. Het gaat hier om hechtgebonden of ‘vaste’ asbest. Maar hoe kunt u hechtgebonden asbest herkennen en waar moet u rekening mee houden bij het verwijderen hiervan? Hier leest u alle informatie die u moet weten. Wilt u het toch liever uitbesteden aan specialisten, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met het team van Asbest Totaal Herstel.

Wat is hechtgebonden of vaste asbest?

Asbest zelf is een gesteente dat bestaat uit taaie en onbrandbare asbestvezels. Is er sprake van hechtgebonden asbest, dan betekent dit dat het asbest is verwerkt in andere, meestal harde materialen. Door de toevoeging van asbest werden de materialen vuur- en slijtvast. Bovendien was asbest destijds een goedkope grondstof en werd het daarom op grote schaal toegepast. De meest bekende toepassingen zijn golfplaten of dakpannen. Dit asbest is verwerkt met cement.

 

Hechtgebonden asbest is vrijwel over in uw woning terug te vinden. Vroeger werd het immers als een soort wondermiddel gezien in de bouw. Asbest kan bijvoorbeeld terug te vinden zijn in dakleien, valse plafonds, rioolbuizen, waterleidingen, geveltegels, vensterbanken en linoleum.

als particulier zelf asbest verwijderen

Bij welke vaste asbest moet u uitkijken?

Jaren geleden werd er ook asbest gebruikt bij kits en lijmen. In sommige situaties vallen deze onder de hechtgebonden asbest, maar soms ook niet. Twijfelt u om welke soort asbest het gaat, laat het dan altijd verwijderen door een erkende asbestverwijderaar als Asbest Totaal Herstel. Mocht u het zelf gaan verwijderen en het betreft niet hechtgebonden asbest, dan zal u niet alleen problemen ondervinden bij het afvoeren van de asbest, maar komen daar ook de nodige gezondheidsrisico’s bij kijken.

Moet u hechtgebonden asbest verwijderen?

Is er in uw woning of bedrijfspand hechtgebonden asbest aangetroffen, dan hoeft u dit niet direct te laten verwijderen. Dit geldt echter alleen wanneer het materiaal waarin het asbest verwerkt zit in goede staat verkeerd. Is dit niet het geval, dan moet het asbesthoudende materiaal zo snel mogelijk verwijderd worden. Op termijn zal het asbest zeer waarschijnlijk alsnog weggehaald moeten worden, bijvoorbeeld omdat u gaat verbouwen, renoveren of het pand gaat verkopen.

Mag u hechtgebonden asbest zelf verwijderen?

Hechtgebonden asbest is het enige type asbest dat u als particulier zelf mag verwijderen. Voorwaarde is wel dat het asbesthoudende materiaal niet beschadigd is. Anders valt dit onder semi-hechtgebonden asbest en daarvoor moet u een erkend asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Gaat u zelf het asbest verwijderen, dan mag dit in principe alleen wanneer:

 

  • de totale oppervlakte van het asbesthoudende materiaal niet groter is dan 35 m²;
  • u zeker weet dat het materiaal waar het asbest in verwerkt zit niet is beschadigd en ook niet beschadigd kan raken tijdens de verwijdering ervan;
  • u minimaal een week van tevoren een sloopmelding heeft gedaan bij de gemeente waar u woonachtig bent.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u treffen bij het verwijderen van hechtgebonden asbest?

Zolang u zich houdt aan de regels omtrent het zelf verwijderen van asbest, is het in principe veilig om dit zelfstandig uit te voeren. Toch blijft het erg belangrijk om voorzichtig te doen. Er bestaat immers altijd een kans dat er asbestvezels vrijkomen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Zorg daarom dat u goede beschermende kleding aantrekt. Voor mannen met gezichtsbeharing is het ook aan te raden om te scheren, zodat het masker beter aansluit op de huid. Het verwijderen van hechtgebonden asbest is veiliger dan niet hechtgebonden asbest, maar de kankerverwekkende eigenschappen blijft het levensgevaarlijk. U kunt er daarom beter voor kiezen om een expert op het gebied van asbestverwijdering in te schakelen. Doet u het zelf, dan heeft u alsnog een professional nodig om het zelf-verwijderde materiaal te laten ophalen en te vernietigen.

Asbest inventarisatie en advisering

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!

Asbest Totaal Herstel

Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.

Meer weten over:

Inventarisatie

Bij sloop of renovatie is het vanuit wet- en regelgeving verplicht voorafgaand een asbestinventarisatie…

Verwijdering

Als de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn kan er begonnen met de asbest verwijderingen…

Direct bellen

Meer informatie of een offerte aanvragen.

Stuur ons een bericht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

1000

+ Projecten

12

Jaar ervaring

1997

Actief sinds

365

Dagen 24/7