Onze specialisten komen nog geregeld asbest tegen. Zeker in wat oudere huizen en kantoorgebouwen is dit het geval. Wilt u gezondheidsrisico’s voorkomen, dan is het van belang dat u het asbest snel, effectief en bovenal veilig door experts laat verwijderen. Het team van Asbest Totaal Herstel onderzoekt en verwijdert het aangetroffen asbest op een vakkundige wijze. We komen direct in actie zodat u zo weinig mogelijk hinder ondervindt van de asbestsanering. Bovendien zorgen we ervoor dat het asbest netjes voor u wordt afgevoerd. U kunt dus snel weer verder met de dagelijkse gang van zaken.
Zit er hechtgebonden asbest in uw woning of kantoor, dan bent u niet verplicht om dit direct te laten verwijderen. Dit is een ander geval bij niet-hechtgebonden asbest. Bij losse asbest komen de asbestvezels veel sneller vrij dan bij vaste asbest. Ademt u de asbestvezels in, dan kan dit zeer nare gevolgen hebben voor uw gezondheid. Heeft u het vermoeden dat er losse asbest in uw woning, schuur of bedrijfspand zit, dan komen onze specialisten graag een asbestsanering bij u uitvoeren, ook in Limburg.
Asbest is een verzamelnaam voor een zestal natuur gevormde mineralen. De mineralen bestaan uit microscopisch kleine vezels die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Hierdoor is het onder het juiste materieel niet mogelijk om asbest te herkennen. Als u zeker wilt weten of u te maken heeft met asbest, dan raden we aan om een asbestinventarisatieonderzoek uit te laten voeren door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Asbest zelf is dan misschien niet herkenbaar, het herkennen van materialen waarin asbestvezels zijn verwerkt dat wél.
Het gebruik van asbest is al een aantal jaar verboden, namelijk sinds 1993. Toch is het nog in veel producten, materialen en gebouwen te vinden van vóór die tijd. Onderzoek laat zien dat 70% van de woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1994 asbest bevatten. De eerste stap om erachter te komen of u te maken heeft met asbest, is om te kijken naar de jaartallen van producten en/of materialen in uw woning. Daarnaast beschikt asbest over een aantal kenmerkende eigenschappen waardoor het zeer populair was om bij bepaalde toepassingen te gebruiken. Asbest heeft onder meer een isolerend vermogen en werd om die reden veel toegepast als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld rondom warme leidingen, bij plafonds en daken. Ook is asbest bestand tegen zeer hoge temperaturen, wat handig was voor kachelplaten, die op hun beurt weer verwerkt werden in haarden en cv-installaties. Op deze manier heeft u toch nog wat uitgangspunten waar u op kunt letten bij het herkennen van asbest.
Hoewel er diverse manieren zijn om asbesttoepassingen te herkennen, kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen en een asbestinventarisatieonderzoek laten uitvoeren door een expert. Wanneer u een verbouwing, renovatie of sloopproject op de planning heeft staan, moet u sowieso de aanwezigheid van asbest controleren. Voordat u een vergunning krijgt, moet u een asbestrapport kunnen overhandigen. Er zijn diverse asbestonderzoeken, waaronder type A en type 0. Bij allebei de onderzoeken vindt er alleen licht destructief onderzoek plaats. Dit kan worden uitgevoerd met handgereedschappen zoals een beitel en een schroevendraaier.
Uit het asbestinventarisatierapport kan blijven er dat er een aanvullend type B onderzoek nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een vermoeden bestaat dat er sprake is van niet-direct waarneembaar asbest. Ook als blijkt dat de eerste inventarisatie onvoldoende duidelijkheid heeft opgeleverd is een type B onderzoek nodig. In tegenstelling tot de andere twee asbestonderzoeken, wordt er bij type B destructief onderzoek uitgevoerd om de mogelijke gevaren in kaart te brengen.
Eerder was vastgesteld dat alle asbestdaken uiterlijk voor 2024 verwijderd moesten zijn. De Eerste Kamer stemde niet in met deze asbestregeling, met als gevolg dat u op dit moment niet verplicht bent om uw asbestdak te laten saneren. Zit er asbest in uw dak, dan ben u natuurlijk vrij om alsnog het asbest te laten verwijderen. Dit is niet alleen veiliger voor uw gezondheid, maar zo hoeft u er ook geen rekening mee te houden wanneer u gaat klussen op het dak, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen wilt.
Heeft u hechtgebonden asbest in uw woning of kantoor? Dan is het niet nodig om direct actie te ondernemen. Dit is alleen het geval wanneer het asbesthoudende materiaal onbeschadigd is en er dus ook geen risico bestaat dat de asbestvezels los kunnen laten. Bij losse asbest is dit risico vele malen groter. Daarom doet u er goed aan niet-hechtgebonden asbest zo snel mogelijk door een expert te laten verwijderen en asbestvezels geen kans te geven om zich ongemerkt in de lucht te verspreiden.
Voor uw gezondheid raden wij eigenlijk altijd aan om de asbestsanering te laten doen door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Gaat u toch zelf asbest verwijderen, dan moet u weten dat er zeer strenge regels hiervoor gelden. Wegens de gezondheidsrisico’s is het van belang dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft om zo uw veiligheid te garanderen. Gaat u zelf aan de slag met het verwijderen van asbest, dan dient u altijd beschermende kleding, handschoenen en een mondkap te dragen. Verder mag u als particulier alleen asbest weghalen wanneer de totale asbesthoudende oppervlakte niet groter is dan 35 m². Ook mag de sanering alleen doorgaan wanneer het gaat om hechtgebonden asbest en wanneer het asbesthoudende materiaal in goede staat verkeerd. Is het materiaal kapot of verweerd, dan bestaat het risico dat er asbestvezels vrijkomen.
Bovendien mag het asbest alleen weg worden gehaald als het in uw woonhuis of schuur zit. Het is als particulier namelijk verboden om asbest te saneren in een gebouw met een bedrijfsfunctie. Tot slot mag u geen betaalde hulp inschakelen. Doet u dit wel, dan moet het bedrijf gecertificeerd zijn voor asbestverwijdering. Uw vrienden of familie mogen u wel onbetaald helpen. Op www.rijksoverheid.nl vindt u meer belangrijke informatie en wet- en regelgeving omtrent asbest.
Heeft u asbest in uw bedrijfsgebouw aangetroffen, dan wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben. Bent u de huurder van het pand, dan meldt u zich bij de verhuurder. De verhuurder van het pand is namelijk verantwoordelijk voor de kosten van de asbestsanering. Bent u zelf de eigenaar van het pand, dan bent u hier verantwoordelijk voor.
Bedrijven kunnen gebruikmaken van twee aantrekkelijke regelingen omtrent het verwijderen van asbest. Met de MIA (Milieu Investeringsaftrek) profiteert u van een aftrekt die kan oplopen tot 36% van de totale investering. Met de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kunt u tot 75% van de kosten afschrijven op een moment dat uzelf uitkomt. RVO biedt u aanvullende informatie over deze regelingen.
Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!
Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
+ Projecten
Jaar ervaring
Actief sinds
Dagen 24/7