Asbestsanering Friesland - Asbest Totaal Herstel
1187
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1187,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Asbestsanering Friesland

Asbest aangetroffen in Friesland?

Hoewel asbest al een tijd niet meer wordt gebruikt, komen onze specialisten het toch nog regelmatig tegen. Zeker in woningen en kantoorpanden die al wat ouder zijn. Omdat asbest nare gevolgen voor uw gezondheid kan hebben, is het van belang dat u dit snel, effectief en bovenal veilig door professionals laat verwijderen. Asbest Totaal Herstel onderzoekt en verwijderd voor u het aangetroffen asbest op een deskundige wijze. We ondernemen direct actie z0dat u zo min mogelijk hinder ondervindt van de asbestsanering. Ook regelen we dat het asbest netjes voor u wordt afgevoerd. Zo kunt u snel weer verder met de verbouwing, renovering of dagelijkse gang van zaken.

 

Heeft u te maken met hechtgebonden asbest, dan ben u niet verplicht om dit direct te laten verwijderen. Bij losgebonden asbest is dit anders. Bij niet-hechtgebonden asbest kunnen de asbestvezels eenvoudig loskomen en bij inademing hiervan kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Twijfelt u over de aanwezigheid van losse asbest in uw woning, schuur of bedrijfsgebouw, dan komen onze specialisten graag een asbestsanering bij u uitvoeren, ook in Friesland.

Hoe kunt u asbest herkennen?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal verschillende mineralen. Deze bestaat uit minuscule kleine asbestvezels die alleen zijn waar te nemen met speciale apparatuur. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om asbest zelf te herkennen. Wilt u zeker weten dat er sprake is van asbest, dan kunt u het beste een asbestinventarisatieonderzoek laten uitvoeren door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Hoewel asbest zelf niet herkenbaar is, kunt u wél de materialen herkennen waarin asbest veelal zit verwerkt.

 

Sinds 1993 is het verboden om asbest te gebruiken. Toch is het nog wel in veel producten, materialen en gebouwen te vinden van vóór die tijd. Maar liefst 70% van de huizen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1995 zit nog asbest. Asbest staat vandaag de dag bekend als gevaarlijk, maar het heeft ook een aantal goede eigenschappen. Daardoor was het zeer populair om bij bepaalde toepassingen te gebruiken. Asbest is onder meer isolerend en werd om die reden veel toegepast als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld rondom warme leidingen, bij plafonds en daken. Verder kan asbest goed tegen zeer hoge temperaturen, wat handig was voor kachelplaten, die op hun beurt weer verwerkt werden in haarden en cv-installaties. Met deze informatie heeft u toch nog wat uitgangspunten waarmee u asbesthoudende materialen kunt herkennen.

Asbestsanering Friesland

Asbestinventarisatie in Friesland

Het is fijn dat er toch nog manieren zijn om asbesthoudende materialen te herkennen. Toch kunt u altijd beter het zekere voor het onzekere nemen en een asbestinventarisatieonderzoek laten uitvoeren door een expert. Gaat u verbouwen, renoveren of slopen, dan bent u sowieso verplicht om te controleren op de aanwezigheid van asbest. Er zijn verschillende soorten asbestonderzoek, waaronder type A en type 0. Bij beiden vindt er alleen licht destructief onderzoek plaats. Dit kan worden uitgevoerd met handgereedschappen zoals een beitel en een schroevendraaier.

 

In sommige situaties is het nodig dat er een aanvullend type B onderzoek wordt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er een vermoeden is dat er niet-direct waarneembaar asbest aanwezig is. Ook wanneer de eerste inventarisatie onvoldoende duidelijkheid heeft opgeleverd is een type B onderzoek nodig. Bij dit type onderzoek wordt er wel destructief onderzoek uitgevoerd om de mogelijke gevaren in kaart te brengen.

Verwijderen van asbest verplicht?

Hoewel eerder was vastgesteld dat alle asbestdaken voor 2024 verwijderd moeten worden, stemde de Eerste Kamer niet in met deze asbestregeling. Heeft u asbest in uw dak zitten, dan bent u dus niet verplicht om dit weg te laten halen. Uiteraard kunt u zelf de keuze maken om het alsnog te laten verwijderen. Dit is beter voor de veiligheid van u en uw omgeving. Bovendien hoeft u dan ook geen rekening te houden met het asbest als u wilt klussen op het dak,  bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen wilt.

 

Ook bij hechtgebonden asbest is het niet nodig om het asbest direct te laten verwijderen. Dit geldt alleen wanneer het asbesthoudende materiaal onbeschadigd is er en dus geen risico bestaat dat de asbestvezels los kunnen komen. Dit risico is bij losse asbest vele malen groter. Daarom doet u er goed aan niet-hechtgebonden asbest zo snel mogelijk door een expert te laten verwijderen en asbestvezels geen kans te geven om zich ongemerkt in de lucht te verspreiden.

Mag u asbest zelf verwijderen?

In principe raden wij altijd aan om het asbest te laten saneren door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Gaat u het asbest zelf verwijderen, dan is het belangrijk dat u weet dat hier zeer strenge regels voor gelden. Voor uw veiligheid is het belangrijk dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft, zoals het dragen van beschermende kleding, handschoenen en een mondkap. Daarnaast mag u als particulier alleen het asbest weghalen als de totale asbesthoudende oppervlakte niet groter is dan 35 m². Ook mag de sanering alleen doorgaan wanneer het gaat om hechtgebonden asbest en wanneer het asbesthoudende materiaal in goede staat verkeerd. Is het materiaal kapot of verweerd, dan bestaat het risico dat er asbestvezels vrijkomen.

 

Bovendien mag het asbest alleen weg worden gehaald als het in uw woonhuis of schuur zit. Het is als particulier namelijk verboden om asbest te saneren in een gebouw met een bedrijfsfunctie. Tot slot mag u geen betaalde hulp inschakelen. Doet u dit wel, dan moet het bedrijf gecertificeerd zijn voor asbestverwijdering. Uw vrienden of familie mogen u wel onbetaald helpen. Op www.rijksoverheid.nl vindt u meer belangrijke informatie en wet- en regelgeving omtrent asbest.

Asbest in uw bedrijfspand

Zit er asbest in uw kantoor, dan is het logisch dat u dit zo snel mogelijk weg wilt hebben. Huurt u het pand, dan kunt u het aangetroffen asbest melden bij de verhuurder. De verhuurder van het pand is namelijk verantwoordelijk voor de kosten van de asbestsanering. Bent u zelf de eigenaar van het pand, dan bent u hier verantwoordelijk voor.

 

Als bedrijf zijnde kunt u gebruikmaken van aantrekkelijke regelingen wat betreft het saneren van asbest. Met de MIA (Milieu Investeringsaftrek) profiteert u van een aftrekt die kan oplopen tot 36% van de totale investering. Met de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kunt u tot 75% van de kosten afschrijven op een moment dat uzelf uitkomt. RVO biedt u aanvullende informatie over deze regelingen.

Asbest inventarisatie en advisering

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!

Asbest Totaal Herstel

Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.

Meer weten over:

Inventarisatie

Bij sloop of renovatie is het vanuit wet- en regelgeving verplicht voorafgaand een asbestinventarisatie…

Verwijdering

Als de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn kan er begonnen met de asbest verwijderingen…

Direct bellen

Meer informatie of een offerte aanvragen.

Stuur ons een bericht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

1000

+ Projecten

12

Jaar ervaring

1997

Actief sinds

365

Dagen 24/7