Asbest toepassingen - Asbest Totaal Herstel
1028
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1028,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Asbest toepassingen

Asbest toepassingen in huis

Asbest is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, al duizenden jaren oud. Het is een natuurlijk gesteente dat bestaat uit microscopisch kleine asbestvezels. Deze vezels kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Tot midden jaren 90 van de vorige eeuw was het gebruik van asbest erg populair. Asbest bleek goede eigenschappen te hebben: zo heeft het een isolerende werking, is het brandwerend en slijtvast. Bovendien was het ook nog eens erg goedkoop. Daarom werd het veel gebruikt in bouwmaterialen en gebruiksgoederen. Vandaag de dag is asbesthoudend materiaal dan ook nog terug te vinden in fabrieken, scholen, flats, kantoorgebouwen en schuren. Maar asbest kent nog meer verschillende toepassingen en werd gebruikt in objecten als schepen, treinen en wegen. Heeft u vragen over asbest toepassingen in uw woning? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze specialisten.

Waar werd asbest voor gebruikt?

Asbestcement is een van de bekendste vormen van asbest. Met asbestcement werden onder meer dakplaten gemaakt, maar ook bloembakken, schoorsteenpijpen, rioolbuizen en warmhoudplaten.

 

Wegens het grote isolerende en brandwerende vermogen was spuitasbest zeer populair. Het werd bijvoorbeeld veel gebruikt voor de isolatie van woningen en schepen.

 

Daarnaast werd asbest nog gebruikt voor tal van andere toepassingen. Hierbij kunt u denken aan zogenaamd asbestpapier wat werd gebruikt in daken, maar ook onder vloeren werd gelegd, de kousen van snoeren, de afdichting van kachels etc.

als particulier zelf asbest verwijderen

Toepassingen van asbest

Voorheen was er minder bekend over de schadelijke gevolgen van asbest. Vanwege de goede eigenschappen van asbest, zoals de isolerende werking, het feit dat het brandwerend is en goedkoop, werd het vroeger op veel verschillende producten toegepast. Voorbeelden van dit soort asbest toepassingen zijn:

 

  • Asbestcement: asbestvezels werden gemengd in cement en gebruikt in onder meer dakbedekking. In dit geval is er sprake van hechtgebonden asbest. Het asbest is dan niet schakelijk, mits het asbestcement in goede staat verkeert.
  • Remvoeringen en koppelingen in oude auto’s.
  • Verharding van bijvoorbeeld buitenwegen.
  • Vloerbedekking: vroeger werd er onder vinylzeil vaak een laag asbestvilt aangebracht.
  • Spuitasbest: dit soort asbest werd toegepast als isolerend en brandwerend materiaal. Spuitasbest bevat een hoge concentratie asbestvezels. Bovendien gaat het hier om niet-hechtgebonden asbest en dit is zeer gevaarlijk.
  • Asbestkoord: dit werd gebruikt als afdichting van kachels en andere leidingstelsels.

 

Er zijn meer dan 3500 asbest toepassingen. Hierdoor is de kans zeer aanzienlijk dat u, wanneer u in een oude woning woont of objecten heeft van voor 1993, te maken krijgt met asbest. Op de website van de overheid vindt u een compleet overzicht van toepassingen waarin asbest verwerkt kan zijn.

Vormen van asbest

Asbest kan op twee verschillende manieren zijn verwerkt in bovenstaande producten. Zo kan er sprake zijn van hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is asbest waarbij de vezels zijn verwerkt in andere materialen. De meest bekende toepassing van hechtgebonden asbest zijn golfplaten of dakpannen. Dit type asbest is meestal verwerkt met cement.

 

Bij losse asbest of niet-hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels niet vastgemaakt aan een ander materiaal. In tegenstelling tot asbestcement, waar er geen vrije asbestvezels zijn, is dat bij niet-hechtgebonden asbest dus wel het geval.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

In principe mag u als particulier kleine hoeveelheden asbest zelf verwijderen. Hier zijn echter wel specifieke regels aan verbonden. Zo mag de totale oppervlakte van het materiaal niet groter zijn dan 35 m². Daarnaast moet u kunnen garanderen dat er tijdens het verwijderen van het asbest geen asbestvezels vrij kunnen komen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een vensterbank heeft waarbij u het vermoeden heeft dat hier asbest in zit. U kunt de vensterbank gerust losschroeven, zonder dat u bang hoeft te zijn voor loskomende asbestvezels.

 

Houd er rekening mee dat u altijd verplicht bent om een sloopmelding te doen bij uw gemeente. Dit moet minstens een week voordat u het asbest gaat verwijderen. De gemeente zal vervolgens helpen vaststellen welke voorzorgsmaatregelen u dient te treffen om het proces veilig te laten verlopen.

Asbest inventarisatie en advisering

Weet u niet zeker of er asbest aanwezig is in uw woning of bedrijfspand? Of is het onderzoek niet uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast saneringen kunnen wij ook een quickscan of een volledige asbestinventarisatie voor uw uitvoeren. Asbest Totaal Herstel ontzorgt u van begint tot eind. Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging!

Asbest Totaal Herstel

Naast het veilig verwijderen en afvoeren van asbest kunt u ons ook inschakelen voor het herstellen van van uw woning of bedrijfspand na het verwijderen van de aanwezige asbest.

Meer weten over:

Inventarisatie

Bij sloop of renovatie is het vanuit wet- en regelgeving verplicht voorafgaand een asbestinventarisatie…

Verwijdering

Als de asbestinventarisatie en sloopmelding akkoord zijn kan er begonnen met de asbest verwijderingen…

Direct bellen

Meer informatie of een offerte aanvragen.

Stuur ons een bericht

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

1000

+ Projecten

12

Jaar ervaring

1997

Actief sinds

365

Dagen 24/7